Legea aduce amenzi de 40.000 de lei pentru cei care isi renoveaza casa

Parlamentul a aprobat de curand un nou proiect, astfel, legea s-a modificat, iar inainte de a incepe o constructie noua sau de a renova ceva prin casa, este bine sa te informezi si sa nu mizezi pe ceea ce spun vecinii sau cei apropiati, fiindca sanctiunile sunt drastice. Orice individ, indiferent ca este persoana fizica […]

Parlamentul a aprobat de curand un nou proiect, astfel, legea s-a modificat, iar inainte de a incepe o constructie noua sau de a renova ceva prin casa, este bine sa te informezi si sa nu mizezi pe ceea ce spun vecinii sau cei apropiati, fiindca sanctiunile sunt drastice.

Orice individ, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, daca darama o constructie fara sa aiba o autorizatie sau un proiect elaborat si verificat de specialisti, risca sa fie primeasca o suma intre 20.000 si 40.000 de lei, legea nu iarta pe nimeni. De asemenea, ei pot fi amendati mult mai rau decat este scris in actul normativ.

Cel care s-a gandit la aceasta propunere de schimbare a legii, doreste sa creasca calitatea constructiilor, toti oamenii sa detina autorizatii pentru schimbarile ce vor sa le aduca locuintelor. Astfel, amenzile vor dublate, iar prin prisma acestui lucru se spera ca rata de constructii sau renovari fara autorizatie sa scada.

Va prezentam cateva exemple pentru care se aplica amenzi usturatoare cuprinse intre 20.000 si 40.0000:

  1. Construirea unei locuinte/cladiri noi, adaugare unei constructii la o locuinta existenta sau demolarea ei, fara autorizatie de executare;
  2. Realizarea constructiilor fara proiecte verificate de specialisti;
  3. Sanctionati vor fi si cei care nu prezinta toate actele persoanelor cu atributii de control sau autoritatilor competente. Vor fi sanctionati toti cei care impiedica efectuarea controlului calitatii constructiei.

Mai jos, regasiti faptele pentru care se aplica o amenda mai mica, intre 10.000 si 20.000:

  1. Constructiile care nu sunt verificate prin diriginti autorizati de santier;
  2. Persoanele care nu au cartea tehnica de constructii;
  3. Persoanele care au cartea tehnica de constructii necompletata;
  4. Neexecutarea in ceea ce priveste lucrarile de consolidare si reparatii.

Cei care fac reparatii mici, care zugravesc, pun gresie sau faianta trebuie sa stie ca pot face toate aceste lucruri fara sa obtina autorizatie. Insa este foarte important de retinut ca intr-un anumit caz, special, este nevoie si de aceasta autorizatie. Este necesar atunci cand se efectueaza reparatii intr-o zona protejata de lege. Toate aceste zone se gasesc pe listele de la primarie. Aceste zone se refera la constructiile care fac parte din patrimoniu.

De asemenea, termopanele intr-o locuinta pot fi inlocuite cu autorizatie doar daca se schimba si tamplaria, altfel nu este necesar si se pot schimba asa.

Cei care vor sa construiasca si au nevoie de autorizatie, pentru a o obtine trebuie sa mearga la primarie.

iulie 2019
LMaMiJVSD
« iun.  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031